«Віддай людині крихітку себе, за це душа наповнюється світлом» (Ліна Костенко)

вівторок, 28 березня 2017 р.

Сценарій ток-шоу

Доброго дня! Вітаю вісіх присутніх і небайдужих до проблеми ,що є дуже актуальною.    «Твоє життя-твій вибір»
Природа створила все, щоб людина була щасливою. Яскраве сонце, чисту воду, чарівні  весняні квіти, хвилі достиглого жита, тьохкання соловейка у лузі… і нас людей – сильних, здорових, розумних. Життя творить сама людина. Але життя прожити – не поле перейти. Щасливий той, хто лічить зорі в небі. Щасливий тому, що має свою зорю, яка світить йому все життя.
І в цьому бутті кожній людині доводиться вибирати, адже, з рештою вона має на це право. Життя заставляло і вас робити вибір: що одягти на вечірку, дискотеку, з ким зустрічати Новий рік, закінчувати розпочату справу чи далі її продовжувати, тощо. А зроблений вибір буде правильним, якщо усвідомити кожному: хто Я є, ким хотів би стати у житті, що слід зробити, щоб досягти цього. І на  сьогоднішній зустрічі хочеться, щоб ви зробили свій власний вибір щодо здорового способу життя, адже саме він робить людину вільною і незалежною, дає їй сили і натхнення в усіх її справах і починаннях. 
Сьогодні  ми поговоримо про наше з вами життя, наші здібності та можливості й вибір, який нам доводиться робити .
                           Представлення   гостей.
Зважуючи всі «за» і «проти»,будемо звертатись за вашим вагомим і компетентним словом.
Життя... Воно прекрасне.  Проте як  зуміємо  розпорядитися ним - залежить від нас самих.. Життя можна витратити на різні задоволення, на те, щоб отримати якомога більше приємних вражень і насолод. Але від такого життя можуть залишитись тільки приємні спогади, які є малою втіхою в старості. 
То  які найважливіші речі існують у нашому житті, на які варто витрачати свій час, сили, інші ресурси, щоб бути щасливими.
 

На ваш погляд, що потрібно для того, щоб реалізувати наші мрії, бажання
Отже: наші можливості багато в чому залежать від наших виборів і нашої поведінки. 
Не можна охопити абсолютно все чи скористатися кожною можливістю. Не можна передбачити, які можливості будуть у вас через тиждень або рік. Вам завжди бракуватиме часу, варіантів вибору, грошей, можливостей тощо. Ви повинні будете платити за кожен свій вибір у житті – і часто ця плата буде перевищувати ваші сподівання.


  То чи варто вибирати куріння,алкоголь,наркотики ?
 Адже ці речовини руйнують здоров’я, розслаблюють волю , знищують у людини відчуття цінності людського життя , призводять до злочинності.
Останнім часом в нашій країні зросла кількість тих, хто вживає наркотичні речовини, алкогольні напої та палить. Тепер Україна стала однією з перших держав світу за їх споживанням.
Подобається це комусь чи ні, але факт залишається фактом: наркотики - проблема номер один у молодіжному середовищі, і не тільки в Україні, але і у всьому світі.
Що ж таке наркоманія? Адже хтось і каву, і тютюн вважає наркотиком, інші ж кажуть, що анаша і марихуана практично нешкідлива і безпечна. Хто ж має рацію?
       Відповідь на це запитання у легенді.
 У далекому минулому, коли тютюн тільки завезли у Вірменію, біля підніжжя Арарату жив добрий і дуже мудрий старий. Він відразу не злюбив це зілля і намагався переконати людей не вживати його.
Одного разу він побачив, як купці розклали свій отруйний товар. Вони  кричали:
— Божественне листя! Божественне листя! У ньому засіб від усіх хвороб!
Навколо них зібралося багато народу. Підійшов і старий:
— Це «божественне листя» приносить людям користь: у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.
Купці з подивом подивились на старого:
— Ти правий, мудрий діду,— сказали вони. - Але звідкіля ти знаєш про такі чудові властивості «божественного листя»?
Старий усміхнувся і пояснив:
— Лиходій не зайде в будинок курця, оскільки у того, хто віддає багато грошей за тютюн і стає бідним, нічого красти. Крім того, від куріння він буде кашляти всю ніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги, вона ходитиме з паличкою. А який же собака вкусить людину із ціпком у руці? І, нарешті, курець ніколи не постаріє, тому що помре замолоду.Відійшли люди від купців.     Якби всі прислухалися в наш час до порад мудрого старого!
О. де Бальзак сказав: «Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, затуплює цілі нації»?
                                               Факти
Я не буду говорити про злочинний вплив тютюну. Наведу лише приклади:
- одна цигарка відбирає 15 хвилин життя;
- у курців часто болить голова, знижується пам'ять;
- одна цигарка прискорює пульс на 10-20 ударів у хвилину. Виникає склероз судин серця, стенокардія. Ці напади призводять до інфаркту;
- у курців руйнується зубна емаль, зуби стають чорними. Паління призводить до гастриту, бронхіту, туберкульозу.
Тютюновий дим містить в собі нікотин, синильну кислоту, окис вуглецю, оцтову кислоту, сірководень, азот, ефірні масла, радіоактивні елементи та інші отруйні речовини, які курець вдихає разом із димом.
Отже, тютюн-це злісний і смертельний ворог нашого здоров’я.
Насіння тютюну було ввезено в Іспанію ще в 1546 р. Спочатку ця рослина вважалася декоративною. Але в середині 16 ст. стали бачити лікувальні властивості тютюну. Французький посол в Іспанії Ніко (1560р.) в подарунок дав своїй королеві Катерини Медичі листки тютюну. Від імені посла було утворено слово «нікотин». Але дуже швидко стало зрозумілим, щзо паління не лікує, а калічить. Вперше почали боротися з цим злом в 1585р. В Англії переслідували курців: їх було відлучено від церкви. Російський цар М.Романов карав курців палками, плітями.
Ведуча
Дивують такі цифри: 63% дівчат і 73% юнаків не схвалюють паління. Але воно до цих пір невблаганно приваблює молодь, попри застереження про рак легенів, серцеві захворювання. 3\4 курців у США почали палити у віці до 21 року. Молодь думає, що виглядає класно, а насправді цим видає свою невпевненість і залежність.
        Прошу відеоряд                     (відео)
Запитання до аудиторії.
Що спонукає молодих людей курити?
Що,на вашу думку,потрібно зробити ,щоб у нашій країні курили менше?
До юриста: Яку відповідальність несуть продавці,продаючи тютюн неповнолітнім?
Що ж,вибір за вами,сподіваюсь,правильний вибір.

- Не секрет, що українців вважають чи не найбільш питущими в світі.
Людина не знала алкоголю довгі сотні років тисяч років. Залучення до пияцтва - порівняно молода помилка людства. Явище зброджування було відкрито майже одночасно в багатьох місцях, і зараз нам нема з кого питати за те, що цей джин був випущений на свободу. На царських бенкетах пили ковшами і чашами, але не горілку, а "мед - пиво", міцність їх не перевищувала 5-7 градусів. Горілка з'явилася в 16 столітті. У 1552 році Іван Грозний влаштував в Росії перший кабак, де горілку подавали тільки опришникам. Споювання народу нестримним стає в кінці 19 століття, коли в Росії складається своєрідна питна процедура, згідно з якою ні одна знаменна подія не проходить без випивки.  Перші спроби викоренити пияцтво були зроблені в 1917 році. З тих пір війна не припиняється і йде зі змінним успіхом - зелений змій виявився вкрай живучим. Крім того, що алкоголь руйнує організм, він руйнує особистість. Людина тупіє емоційно, інтелектуально, морально. Що таке добре, і що таке погано, що є зло - все перепутується в голові нещасного. Такі люди часто перебувають на обліку лікаря-психіатра або поміщаються в психіатричні лікарні.
                                                       Статистика:
• 90% розумово відсталих дітей - діти алкоголіків і випиваючих батьків;
• у питущих сім'ях 40% дітей - недорозвинені і хворі;
• у питущих сім'ях мертвонароджені діти з'являються в два рази частіше, а дитяча смертність в три рази вище, ніж у непитущих сім'ях;
• одна чарка горілки знижує працездатність на 20-30%;
• у стані алкогольного сп'яніння скоюється 55% крадіжок, 79% пограбувань, 69% нападів.
Страшні цифри. І найжахливіше, що алкоголь вимагає в жертву не тільки дорослих людей, але і їхнє майбутнє потомство.
Яким чином діє алкоголь на організм?І чи варто ризикувати?
                                        (відео)
Дехто вважає,що помірна доза нешкідлива. Чи це так?( до аудиторії)
             ( Відео   про наслідки вживання алкоголю.)
Є над чим замислитись. Як підсумок сказаного ,пропоную фрагмент відео без коментаріїв.
                                   (відео)
До юриста:   законодавством  України передбачені обмеження щодо продажу алкоголю неповнолітнім .А яку відповідальність несуть за їх недотримання самі порушники і особи,що продають алкогольні напої ?
Одним з найнебезпечніших соціальних явищ є  Наркоманія .
Біла смерть щороку забирає життя мільйонів людей , переважно молодого віку. Понад 30% злочинів скоєні під впливом наркотиків або ж заради того, щоб їх придбати.
Звідки ж узявся цей страшний ворог?
Перші наркотики, про які  дізналося людство, були рослинного походження і використовувалися в релігійних обрядах, при лікуванні тяжких захворювань .Опіум отримували із зелених стебел маку, гашиш і маріхуану з квітів коноплі, кокаїн з листків коки. Але коли людина стала перевищувати норму, ліки стали її ворогом, перетворилися на жахливу отруту.
З розвитком хімії почали з’являтися  замінники рослинних наркотиків. Так, морфін вперше був одержаний німецькими хіміками в19 ст. Вони вважали його гарним снодійним, замінником опіуму, але, як з’ясувалося пізніше, морфін викликає ще більшу залежність, ніж опіум. Згодом та сама історія повторилася і з героїном. Спочатку його рекомендували як порошок від кашлю. І лише потім були з’ясовані його справжні якості.
В який спосіб діють наркотичні речовини на ЦНС та поведінку людини?
                                             (відео)
В усіх країнах існують програми профілактики наркозалежності .Вони спрямовані на розвиток вміння людини розпізнати ситуацію, яка може призвести до нарковживання, та зробити свідомий вибір своєї поведінки.
                            (до аудиторії)
Що може спричинити виникнення потягу до нарковживання?
 Виникнення потягу до нарковживання може зумовлюватися низкою причин:
- випадково потрапив у компанію, в якій однолітки палять травку;
- друг ( або близький знайомий) страждає на наркозалежність;
- мешкання у такому районі міста, де проживає багато наркоманів;
- доступність наркотиків.
Але найчастіше наркозалежність виникає через внутрішні причини, особливості характеру людини та її непідготовленості до складних ситуацій, як-от:
- схильність до ризику;
- неможливість протистояти впливу групи;
-  невміння самостійно регулювати свій настрій;
-  недостатня самостійність та впевненість у собі.
Наркотики використовували багато талановитих людей - художники, поети, музиканти. Вони стверджували, що наркотизація дозволяє їм глибше усвідомити і зрозуміти свій задум, втілити задумане.
                            (до аудиторії)
Чи можна в такому разі  говорити про право на існування наркотиків?
Наркотики.
Крок у прірву … Небезпечно це чи ні? Спочатку ти летиш, потім розбивається. Перша проба наркотику – початок такого польоту.А який кінець?
                                       (відео)
Запитання до юриста
Наскільки дієві  закони, що спрямовані проти виготовлення, розповсюдження, продажу, зберігання та перевезення наркотичних речовин?
Наркоманія – складна проблема для суспільства, яка тягне за собою безліч інших,  зокрема такі як:
·   непрацездатність,
·   правопорушення,
·   розпад родин,
·   злочин проти нащадків,
·   фізична і моральна деградація,
·   рання смерть,
·   розповсюдження СНІДу,   
Наркоманія є тим соціально небезпечним середовищем , де швидко поширюється СНІД.70% наркоманів є носіями вірусу СНІДу .
                    Соціальний ролик   (відео)
Висновок
  Великий син Індії,  видатний державний діяч Джавахарлал  Неру (1889– 1964) якось сказав:   «Лише ті здатні відчувати життя,  кому часто доводилось бути на краю смерті». Справді, люди іноді починають цінувати життя лише тоді, коли воно в небезпеці, коли вони ризикують тратити йог або коли жити залишилось їм зовсім мало. Було б, звичайно, нерозумно спеціально ризикувати життям лише для того, щоб на повну силу відчути всю його чарівність, його справжній смак і сенс. Проте замислитися про цінність життя, коли воно все ще попереду, все-таки треба, щоб оцінити по-справжньому те, що ми маємо, й більш дбайливо ставитись до цього безцінного скарбу.
Якщо ви пройнялись проблемами,що сьогодні обговорювались,донесіть це до своїх однолітків,застережіть себе і оточуючих від згубних звичок. Сприймайте своє життя як велику цінність, даровану вам Богом!
Дякую всім за участь у  ток-шоу.

Немає коментарів:

Дописати коментар